Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Τα ορειβατικά μονοπάτια στην Ελλάδα

Ορειβατικά μονοπάτια λέγονται τα δρομάκια που ξεκινούν συνήθως από τη βάση ενός βουνού και καταλήγουν σχεδόν πάντα στις διάφορες κορυφές του. Μονοπάτια με απέραντη θέα, σπάνια είδη φυτών και μερικές φορές γύρω από ηφαίστεια βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να σας μαγέψουν.
 






Όλυμπος
Το ιερό βουνό, ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας είναι ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της εποχής μας. Στόχος χιλιάδων ορειβατών από τα πέρατα της γης είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μύτικα (2.917 μ.) και του θρόνου του Δία (2.909 μ.). Δάση από πεύκα, έλατα, δρυς, οξιές αλλά και σπανιότερα είδη που βρίσκονται και στις Άλπεις. Από τους Μύλους ξεκινά το διεθνές μονοπάτι Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, την πύλη που οδηγεί στην καρδιά του βουνού.



Πίνδος
Η οροσειρά της Πίνδου εκτείνεται από τον Κορινθιακό κόλπο και φτάνει μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας με ύψος 290χλμ. Οι ψηλότερες βουνοκορφές ξεπερνούν τα 2,000 μέτρα ενώ ακόμη και τις πιο ηλιόλουστες μέρες ο αέρας είναι αρκετά κρύος. Τα αγριολούλουδα που ανθίζουν εδώ την άνοιξη συγκαταλέγονται στα ομορφότερα και σπανιότερα της Ευρώπης.

Ταΰγετος
Σε αυτό το μοναδικό βουνό υπάρχουν πολλά παλαιά μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές του, ιδανικά για ορειβάτες και πεζοπόρους, που ξεκινούν από τα πεδινά χωριά και φτάνουν μέχρι τους πιο απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς. Υπάρχουν ευρωπαϊκά μονοπάτια που συνδυάζονται με μαγικές καταβάσεις από τις μεγάλες χαράδρες στις δυτικές πλαγιές.

Φαράγγι Σαμαριάς
Ξεκινώντας από τη βόρεια είσοδο του φαραγγιού στο Ξυλόσκαλο, υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στον παλαιό οικισμό της Σαμαριάς. Η διαδρομή είναι παράλληλα με το ποτάμι που διαρρέει το φαράγγι. Μετά το εγκαταλελειμμένο χωριό ακολουθεί το πιο επιβλητικό τμήμα της διαδρομής, το πέρασμα μέσα από κατακόρυφους βράχους. Πρόκειται για τις «Πόρτες» ή «Σιδερόπορτες», το πιο στενό σημείο του φαραγγιού με πλάτος που αγγίζει τα 3 μέτρα, ενώ το ύψος του φτάνει τα 200 μέτρα.

Παρνασσός
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας ο Παρνασσός αποτελεί πρόκληση. Ορεινά μονοπάτια, δασικοί δρόμοι και καλντερίμια βρίσκονται στη διάθεση όσων αποφασίσουν να περιπλανηθούν στο βουνό. Από όλα τα χωριά ξεκινούν διαδρομές που καταλήγουν στις κορυφές του βουνού ή σε αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια και τοποθεσίες φυσικού κάλλους.

Ανακαλύψτε και εσείς τις πιο απόκρημνες κορυφές των πιο εντυπωσιακών βουνών της Ελλάδας με τον κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό!