Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Ο πρώτος γύρος του Enduro Mediterraneo 2015 ολοκληρώθηκε.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε με τον αγώνα στην όμορφη Ξάνθη. Ο πήχης φέτος ανέβηκε κατακόρυφα, από τα 25κμ συνολικού αγώνα το 2014, ο φετινός αγώνας ανήλθε στα 35κμ. Το συνολικό μήκος των ειδικών διαδρομών απο 8κμ πήγε στα 11κμ. Με την εξαγωγή των αποτελεσμάτων είδαμε τους χρόνους των ειδικών διαδρομών να κυμαίνονται απο τα 7 λεπτά και πάνω. Η αλλαγή αυτή ήρθε σαν σοκ σε μερικούς αναβάτες οι οποίοι έτρεξαν για πρώτη φορά σε αγώνα enduro σε τόσο μεγάλα μονοπάτια. Το πετάλι για την πρόσβαση για την πρώτη ειδική αρκετό, αλλά η προσπάθεια δεν τελείωνε εκεί, τα χρονόμετρα μέσα στις ειδικές ήταν αμείλικτα. Τρείς ειδικές για τον αγώνα της Ξάνθης, τρείς και οι άθλοι που έπρεπε να καταφέρουν οι αγωνιζόμενοι.
 
Κοιτώντας στα αποτελέσματε σε κάθε ειδική, θα δούμε πως 2 στους 4 ή 3 στους 4 καλύτερους χρόνους σε κάθε ειδική την κατείχαν οι φίλοι μας οι βούλγαροι, πολύ καλα παιδία και δυνατοί αναβάτες.
 
Στην εκκίνηση της 1ης ειδικής η θέα είναι πανοραμική, από τη Λίμνη Βιστωνίδα μέχρι τα στενά του ποταμού Νέστου και από τις κορυφές της Χαϊντού και του Γυφτοκάστρου μέχρι τη Θάσο. Το πρώτο τμήμα της ειδικής, μέρος της Downhill διαδρομής του 2009, με ρίζες και ανάποδες κλίσεις ακολουθούμενο από μια σειρά από άλματα. Το δεύτερο μέρος της διαδρομής ήταν ανοικτό και επίπεδο με αρκετό πετάλι και κατέληγε σε ένα singletrack με αρκετή ροή και πιο αυξημένη ταχύτητα. Με τον καλύτερο χρόνο τερμάτισε ο Βούλγαρος Bobi Krumov απο την ομάδα της Ram Bikes με χρόνο 7:22.
 
Η 2η ειδική ήταν ένα mix από τερέν καθώς ξεκινούσε από ένα ανοικτό μονοπάτι, με γρήγορα σημεία και πληθώρα «εμποδίων» όπως άλματα και μικρά drop, περνούσε ενδιάμεσα από ένα επίπεδο τμήμα και κατέληγε σε ένα φιδογυριστό μονοπάτι που στο τελείωμά του είχε πολλή πέτρα όπου έπρεπε να διατηρήσεις σωστά την ταχύτητά σου για να μπορέσεις να «ρολλάρεις» σωστά πάνω από τα πολλαπλά εμπόδια, τεστάροντας τη δεξιότητα των αναβατών. Νικήτης σε αυτή την ειδική ο Κουστιάνης Στέφανος απο την Θεσσαλονίκη και την ομάδα Action Bike Club – Specialized με χρόνο 8:17.
 
Μετά από έναν εξαντλητικό ανήφορο 500μ με το ποδήλατο στα χέρια, ξεκινούσε ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια της Ξάνθης (jester trail). H αρχή της 3ης ειδικής ήταν ένα απότομο μονοπάτι με απίστευτη ροή και μερικά τεχνικά σημεία που ήταν πρόκληση και για τους καλύτερους αναβάτες, ενώ το δεύτερο μισό της , αφού περνούσε δίπλα από το Μοναστήρι της Παναγίας Καλαμούς, οδηγούσε ανάμεσα από ένα πετρώδες έδαφος με σφικτές στροφές και φυσικά εμπόδια προς την Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Νικητής σε αυτή την “gruelling” ειδική ήταν ο Dobromir Dobrev απο την Βουλγαρία και την ομάδα Enduro Warriors (διοργανωτής της σειράς enduro της Βουλγαρίας) με χρόνο 8:07.
 
Νικήτης στην κατηγορία των αντρών αναδείχθηκε ο Dobromir Dobrev απο τους Enduro Warriors, δεύτερος νικητής ο Κουστιάνης Στέφανος ενώ τρίτος ο Ιvan Kolev απο την ομάδα της Ram Bikes.
Αναλυτικά αποτελέσματα θα βρείτε στη σελίδα του Enduro Mediterraneo
Αν παραλείψουμε τα μερικά λαθάκια της διοργάνωσης τα οποία οι διοργανωτές δεσμεύονται να διορθώσουν άμεσα, και εστιάσουμε στο κομμάτι των μονοπατιών, μπορούμε να δώσουμε ένα τεράστιο μπράβο στους τοπικούς διοργανωτές που με κόπο και ιδρώτα συντηρούν το Xanthi Mountain Bike Park εδω και περισσότερο απο 10 χρόνια.
Τα λέμε στον επόμενο αγώνα της Στενής στις 17 Μαίου 2015….