Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Θέλω να κάνω Surf! Από που να ξεκινήσω ?

Είναι πολλές οι φορές που απαντάμε σε ερωτήσεις σχετικά με κάποιο extreme sport και πώς μπορεί ο/η ενδιαφερόμενος/η να το ξεκινήσει ή να το δοκιμάσει!Επειδή  η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και πολλοί κολλάνε στις λεπτομέρειες...

Κάπως έτσι ήταν η απάντηση που δώσαμε στο μήνυμα μίας αναγνώστριας όπου μας έλεγε πώς θέλει να ασχοληθεί με το surf αλλά δεν βρίσκει αρκετές πληροφορίες για αρχή, δηλαδή σχολές, εξοπλισμό τοποθεσίες στην Αττική κλπ.

«Καλή η ιδέα του surf μιας και ο εξοπλισμός είναι σχετικά οικονομικός σε σχέση με τα άλλα water sports και η επαφή με το νερό μεγάλη όπως μεγάλη θα είναι και η υπομονή σου για να βρεις και να πιάσεις το κύμα, αλλά να ξέρεις ότι η δραστηριότητα, το ταξίδι, η παρέα και η επαφή με τον κόσμο των extreme sports είναι αυτό που μετράει περισσότερο, ενώ η ζωή σου στην καθημερινότητά θα βελτιωθεί προς το καλύτερο!

Οργανωμένη ομάδα surf δεν υπάρχει, μόνο παρεΐστικες ομάδες με κοινό στόχο το κυνήγι του κύματος και το surfing…

Υπάρχουν βέβαια κάποιες οργανωμένες σχολές surf σε γνωστά surf spots (παραλίες που βγάζουν κύμα) που ανοίγουν την άνοιξη μέχρι και όλο το καλοκαίρι! Γενικά το surf θέλει κύμα και το κύμα στην Ελλάδα ξεκινά να βγαίνει συνήθως όταν υπάρχει αέρας ή κακοκαιρία (μη φανταστείς κατακλυσμό) ενώ το καλύτερο κύμα βγαίνει ακριβώς μετά την κακοκαιρία και όταν ο αέρας έχει πέσει.

Στην Αττική το καλύτερο surf Spot είναι η -Βουλιαγμένη- συγκεκριμένα η πλαζ Ωκεανίδα, στο λαιμό Βουλιαγμένης στο Καβούρι! Η Βουλιαγμένη είναι  ένα πολυσύχναστο spot με πάρα πολλούς surfers, συνήθως o πολύς ο κόσμος μπορεί να είναι και ενοχλητικός γιατί στο surf line(το σημείο που περιμένεις για να πάρεις το κύμα) μαζεύει πολύ κόσμο και οι επαφές είναι συχνές αλλά, είναι ένα καλό spot για να κάνεις το πρώτο βήμα, ακόμα και χωρίς να το έχεις αποφασίσει και να έχεις αγοράσει εξοπλισμό μπορείς να κατέβεις μια βόλτα και να δεις τι παίζει μια μέρα που έχει κύμα! - Βγάζει κύμα με Νοτιά-

surf in greece
Βουλιαγμένη 

Γενικά θα μάθεις να ψάχνεις για τις καιρικές συνθήκες και τις  μετεωρολογικές προβλέψεις για τα surf spots (παρακάτω αναφέρω και site).

Εξοπλισμός: ανάλογα με τα κιλά σου, μία μεσαία προς μεγάλη σανίδα  για αρχή είναι καλή για να σε κρατάει ακόμα και σε μικρό κύμα πχ 7,2 (feet), μια στολή για να κάνεις φθινόπωρο χειμώνα και άνοιξη πάχους περίπου 4.3 και έναν φίλο ή μια φίλη για να ξεκινήσετε παρέα! Παρελκόμενα της σανίδας, κερί (wax) το οποίο τρίβεις πάνω στην σανίδα για να μη γλιστράς, λουρί (leash) το οποίο δένεις τη σανίδα με το ένα σου πόδι (το πίσω)!

Μεγάλο κομμάτι για κάθε νέο ξεκίνημα είναι τα μαθήματα, μπορεί το surfing να φαίνετε ευχάριστο και εύκολο άλλα δεν παύει να βασίζεται σε κάποιες τεχνικές. Ωστόσο ο κίνδυνος  τραυματισμού είναι πάντα εφικτός!

Μία από τις πολύ γνωστές σχολές είναι η tinos surf lessons στην Τήνο στην Παραλία Κολυμπήθρα, βγάζει κύμα με βοριά και ανοίγει κάπου μέσα Μαΐου! Στην Δυτική Πελοπόννησο στην παραλία Λαγκούβαρδος στα Φιλιατρά το καλοκαίρι στήνεται η σχολή  Beach Break Lagouvardos, επίσης πρόσφατα άνοιξε και η σχολή Ikaria Surf School  στην Ικαρία!

surf in greece
Λαγκούβαρδος

Αν δεν μπορείς να επισκεφτείς κάποια σχολή, καλό θα ήταν πριν πέσεις στο νερό να ρωτήσεις τον διπλανό σου ή όποιον άλλον κρατάει σανίδα για να σου πει 2-3 πραγματάκια (paddling, duck dive, standing κλπ)!

Surf Spot στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά, άλλα είναι γνωστά και άλλα είναι κρυφά τα πιο γνωστά surf spots μαζί με την πρόβλεψη κύματος και καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα μπορείς να τα δεις σε αυτό το site: http://www.surf-forecast.com/ (7 days forecast) επίσης στο Σύστημα Ποσειδών στην επιλογή Πρόγνωση Κυματισμού μπορείς να δεις τις συνθήκες κύματος για όλη την Ελλάδα!

Για εξοπλισμό θα σου πρότεινα να κοιτάξεις στο s-exhouse έχει και μεταχειρισμένα σανίδια. Επίσης στις  αγγελίες του xsa.gr μπορεί να υπάρχει κάποιο σανίδι στα μέτρα σου!

Για μία  πρώτη επαφή με το κύμα δύο άτομα και ένα σανίδι είναι μια καλή αναλογία, πιστεύω !

Νομίζω ότι κάλυψα ένα μεγάλο κενό για αρχή… »Μπορείτε παρακάτω στα σχόλια να επισημάνετε ή να προσθέσετε λάθη, γνώση, σχολές, καταστήματα, ή ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει σαν extra πληροφορία!

Feel free to share with us your knowledge!