Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Καινούργια μάσκα; …κάψτε την!

Ένα από τα πρώτα κομμάτια εξοπλισμού που αγοράζει ένας νέος δύτης είναι η μάσκα! Όταν βλέπουμε τις μάσκες στα ράφια των καταδυτικών καταστημάτων «θαμπωνόμαστε»! Είναι όμορφα παρατεταγμένες και στη κυριολεξία γυαλοκοπάνε! Σκεφτόμαστε: «πωπω τη μασκάρα είναι αυτή;! Μόνο εσπρέσο δεν φτιάχνει!»

Αυτό, λοιπόν, που μας προκαλεί τέτοιο ενθουσιασμό είναι το εργοστασιακό λάδι που έχει πάνω στο κρύσταλλο της η μάσκα! Γιατί το έχει? Για να γυαλίζει και να μας ενθουσιάσει βέβαια!

Εφόσον επιλέξουμε μάσκα, κατάλληλη για το πρόσωπο μας(σε αυτό μας βοηθάει ο πωλητής είτε ο δάσκαλος μας), το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν την εγκαινιάσουμε σε μία απολαυστική κατάδυση είναι να αφαιρέσουμε από πάνω της το εργοστασιακό λάδι…αλλιώς θα κάνουμε μία σκέτη κατάδυση(χωρίς το απολαυστική αφού δεν θα βλέπουμε τίποτα, η μάσκα θα είναι θολωμένη).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καταφέρουμε αυτό. Ας δούμε μαζί τους 3 πιο γνωστούς:
 

1. Υγρό Σαπούνι


Απλώστε στην εσωτερική μεριά του κρύσταλλου της μάσκας μία σεβαστή ποσότητα υγρού σαπουνιού(αυτό που πλένουμε τα πιάτα) ώστε να καλυφθεί ολόκληρη! Δεν χρειάζεται να γεμίσετε τη μάσκα μέχρι πάνω και σας κυνηγάει μετά η κυρία του σπιτιού!

Έπειτα αφήστε τη μάσκα με το σαπούνι τουλάχιστον 24 ώρες. Μετά, ξεβγάλτε την καλά, δοκιμάστε την σε κατάδυση και ελέγξετε αν θολώνει. Αν ναι ξανακάντε τη διαδικασία μέχρις ότου σταματήσει.

Πως λειτουργεί το σαπούνι; Όπως ακριβώς και στα πιάτα…διαλύει τα λύπη! Έτσι κάνει και με το λάδι!
 

2. Οδοντόκρεμα


Απλώστε στην εσωτερική μεριά του τζαμιού της μάσκας μία σεβαστή ποσότητα οδοντόκρεμας ώστε να καλυφθεί ολόκληρη. Αφήστε την οδοντόκρεμα να ξεραθεί(περίπου 24 ώρες) και έπειτα με ένα μαλακό χαρτομάντιλο ξύστε – σκουπίστε την οδοντόκρεμα πάνω από το τζάμι. Οι κινήσεις σας πρέπει  να είναι ήπιες και το χαρτί μαλακό για να μην γρατσουνίσετε το τζάμι.

Αφού ξεβγάλετε καλά μπορείτε να δοκιμάσετε την μάσκα σε κατάδυση και να ελέγξετε αν θολώνει. Αν ναι ξανακάντε τη διαδικασία.

Πως λειτουργεί η οδοντόκρεμα; Αφού ξεραθεί και στεγνώσει κρατάει πάνω της το λάδι. Σκουπίζοντας την πάνω από το κρύσταλλο φεύγει μαζί της και το λάδι.
 

3. Αναπτήρας

 

Με το ένα χέρι κρατήστε τη μάσκα καθώς και το περιφερειακό κομμάτι σιλικόνης(φούστα) προς τα έξω. Με το άλλο χέρι πάρτε έναν αναπτήρα και κάψτε την εσωτερική πλευρά του κρυστάλλου. Θα δείτε ότι το κρύσταλλο θα μαυρίσει. Δεν είναι τίποτα, μην αγχωθείτε, απλά το εργοστασιακό λάδι καίγεται! Κάντε το σε όλη την επιφάνεια του κρυστάλλου.

Δώστε λίγο προσοχή όταν πλησιάζετε προς τα κομμάτια της σιλικόνης! Αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να το αναθέσετε στο δάσκαλο σας!(τουλάχιστον έτσι θα έχετε κάποιον να κυνηγάτε!)

Ξεβγάλτε τη μάσκα και δοκιμάστε την σε κατάδυση. Αν εξακολουθεί και θολώνει επαναλάβετε τη διαδικασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή δοκιμή μετά από κάθε απόπειρα καθαρισμού από το λάδι είναι να «φτύσουμε» και να τρίψουμε καλά τη μάσκα πριν την κατάδυση και πριν η μάσκα βραχεί!

Tip
'Μα γιατί θολώνει η μάσκα στην αυτόνομη κατάδυση; Ο λόγος είναι απλός! Αρκεί να κατανοήσουμε το μηχανισμό κατά τον οποίο θολώνει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου το χειμώνα. Κρύο απ’ έξω, ζέστη από μέσα, ο ζεστός αέρας ψύχεται και υγροποιείτε. Φτύνοντας την μάσκα μας πριν την κατάδυση και πριν αυτή βραχεί δημιουργούμε, με το άμυλο(στοιχείο στο σάλιο μας), ένα φίλτρο πάνω στο κρύσταλλο και δεν επιτρέπουμε τους υδρατμούς να μας θολώσουν τη μάσκα'

 

Αν το λάδι δεν έχει φύγει εντελώς το άμυλο από το σάλιο μας δεν θα έχει αποτέλεσμα και η μάσκα θα θολώσει!

Προσωπικά εγώ χρησιμοποιώ τη λύση με τον αναπτήρα! Είναι η πιο γρήγορη και η πιο αποτελεσματική!

Καλή επιτυχία!