Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Για surfers, κολυμβητές και δύτες...Νέα στολή που αποτρέπει τους καρχαρίες

Στολές που αποτρέπουν τους καρχαρίες, κάνουν την Δυτική Αυστραλία πρωτοπόρο στο είδος...

Ερευνητές της Δυτικής Αυστραλίας, θα παρουσιάσουν σήμερα πρώτοι στον κόσμο στολές για την προστασία των surfers, των κολυμβητών και των δυτών από επιθέσεις καρχαριών, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές επιστημονικές ανακαλύψεις του πως ν' αποφευχθεί το πως ο κυνηγός (καρχαρίας), εντοπίζει το θήραμά του. Οι στολές αυτές, η μεν μια συνδυάζει αυτόν που την φορά με τα χρώματα του νερού και τον καθιστά σχεδόν αόρατο και η άλλη τον κάνει ναι μεν ορατό, αλλά υπάρχουν απροσδιόριστα σχήματα πάνω (τον κάνουν να μοιάζει περισσότερο με θαλάσσιο φίδι) που αποπροσανατολίζουν τον καρχαρία.

Η διεπιστημονική εστίαση της έρευνας ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επίθεση καρχαρία κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας. Οι Hamish Jolly και Craig Anderson -δεινοί surfers και λάτρεις των ωκεανών- έλαβαν μια επιχορήγηση $20.000 από την Πολιτειακή Κυβέρνηση ώστε να συνεργαστούν με επιστήμονες που έχουν κάνει διατριβή πάνω σε θέματα καρχαριών απ' το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και να σχεδιάσουν στολές οι οποίες βασίζονται στην επιστημονική όραση του καρχαρία και στην συμπεριφορά του.

Το σχέδιο της στολής, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την εταιρεία Shark Mitigation Systems των Hamish Jolly και Craig Anderson. Οι καθηγητές Shaun Collin και Nathan Hart του Ινστιτούτου Ωκεανών UWA της Δυτικής Αυστραλίας, είχαν ως στόχο ν' αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα ισχυρά σημεία της έρευνας που βοήθησαν στο να μεταφράσουν το αισθητήριο σύστημα των καρχαριών χρησιμοποιώντας σχέδια που διαταράσσουν την οπτική αντίληψή τους.

Τον Ιανουάριο, η ερευνητική ομάδα πέρασε πάνω από τέσσερις ημέρες δοκιμάζοντας τα νέα αυτά πρότυπα στολών στα ανοικτά της Βόρειας Ακτής. Ο Hamish Jolly δήλωσε πως σε μια δοκιμή, ήρθαν αντιμέτωποι με έναν καρχαρία τίγρη ο οποίος στην προσπάθειά του να πλησιάσει ένα ανθρώπινο ομοίωμα καλυμμένο με την στολή η οποία το έκανε λιγότερο ορατό, περάσαν έξι λεπτά προτού αποφασίσει να επιτεθεί. Πρόσθεσε επίσης πως οι δοκιμές θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη, παρ' όλο που όλες οι πρώιμες ενδείξεις δείχνουν πως η στολή λειτουργεί, ώστε να προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία!

Το παρακάτω βίντεο είναι γυρισμένο από το National Geographic



edit by Melina