Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Ο Χριστός της αβύσσου

Ένα φανταστικό σημείο για τους απανταχού scuba divers και όχι μόνο, ζεί στη θάλασσα της Μεσογείου.













Συγκεκριμένα ο Χριστός της Αβύσσου (Ιταλικά: "Il Cristo degli Abissi") είναι ένα βυθισμένο χάλκινο άγαλμα του Ιησού, το οποίο το πρωτότυπο βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά του San Fruttuoso, μεταξύ Camogli και Portofino στην Ιταλική Ριβιέρα. Είχε τοποθετηθεί στο νερό, στις 22 Αυγούστου 1954 σε περίπου 17 μέτρα βάθος, και στέκεται στα 2,5 μέτρα ύψος. Διάφορα άλλα εκμαγεία του αγάλματος βρίσκονται σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, τόσο κάτω από το νερό όσο σε εκκλησίες και μουσεία.

Το γλυπτό δημιουργήθηκε από τον Guido Galletti μετά από μια ιδέα του Iταλού δύτη Duilio Marcante. Το άγαλμα ήταν τοποθετημένο κοντά στο σημείο όπου ο Dario Gonzatti, ο πρώτος Ιταλός που χρησιμοποιήσε καταδυτικό εξοπλισμό, απεβίωσε το 1947. Απεικονίζει τον Χριστό να προσφέρει ευλογία , με το κεφάλι όσο και τα χέρια του
στραμένα προς τον ουρανό .
Λόγω της αυξανόμενης διάβρωσης όσο και την ανάπτυξη των οστρακόδερμων, το άγαλμα είχε αφαιρεθεί από το νερό για να αποκατασταθεί το 2003. Ένα χέρι που είχε αποσπαστεί από μια άγκυρα, αντικαταστάθηκε. Το άγαλμα επέστρεψε στο νερό με μια νέα βάση στις 17 Ιουλίου 2004.




Ένα δεύτερο χάλκινο γλυπτό που έχει χυτευτεί από το ίδιο καλούπι υπάρχει στα ανοικτά των ακτών του Αγίου Γεωργίου, στη Γρενάδα. Αυτό ήταν ένα δώρο από το ναυτικό της Γένοβας για βοήθεια στη διάσωση του πληρώματος του Iταλικού πλοίου Bianca C που καταστράφηκε από πυρκαγιά στο λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Το γλυπτό τοποθετήθηκε κάτω από το νερό στις 22 Οκτωβρίου 1961.

Ένα τρίτο άγαλμα από το αρχικό καλούπι παρουσιάστηκε στην Underwater Society of America στη Νέα Υόρκη το 1962. Στις 25 Αυγούστου, 1965 τοποθετήθηκε σε περίπου 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ανοικτά των ακτών του Key Largo, στη Φλόριντα. Βρίσκεται κοντά στο Dry Rocks, περίπου έξι μίλια ανατολικά του Key Largo στο John Pennekamp Coral Reef State Park. Ενώ το άγαλμα ζυγίζει περίπου 260 κιλά, η συγκεκριμένη βάση στην οποία επισυνάπτεται ζυγίζει περίπου 9 τόνους!

Το πρωτότυπο άγαλμα από πηλό χωρίς τα χέρια βρισκόταν σε ένα χυτήριο το 1993. Αυτό είναι τώρα που εκτίθενται με τα χέρια αντικατεστημένα στο Εθνικό Μουσείο Υποβρύχιας Δραστηριότητες στη Ραβέννα.


Σίγουρα ένας must προορισμός για όποιον αγαπάει την υποβρύχια κατάδυση!

Πηγές: wikipedia, youtube
Κείμενο και επεξεργασία: XSA