Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Το πρώτο καταγεγραμμένο BASE jump [video]

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1912 ο γεννηθείς στην Αυστρία, Γάλλος ράφτης Franz Reichelt σκαρφάλωσε στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ φορώντας μια στολή πτήσης δικής του… έμπνευσης.

Ο ίδιος είχε ενημερώσει τις γαλλικές Αρχές ότι σχεδίαζε να δοκιμάσει τη στολή σε μια κούκλα, όμως όταν ανέβηκε στον πύργο ανακοίνωσε ότι θα πηδούσε εκείνος.




Οι φίλοι του προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη, επισημαίνοντας ότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες, καθώς και άλλους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να τολμήσει το άλμα, όμως ο Reichelt ήταν αποφασισμένος.

Μάλιστα, ήταν τόσο σίγουρος για τη δημιουργία του που δε θα χρησιμοποιούσε καν σχοινί ασφαλείας και δε θα ελάμβανε κανένα άλλο προστατευτικό μέτρο.

«Θέλω να πειραματιστώ εγώ ο ίδιος, χωρίς κόλπα, για να αποδείξω την αξία της εφεύρεσής μου» είχε πει στους δημοσιογράφους.

Οι εφημερίδες της εποχής περιέγραφαν τη «στολή-αλεξίπτωτο» ως «λίγο πιο ογκώδη από καθημερινά, κοινά ρούχα, που μοιάζει με ένα μανδύα με μια τεράστια κουκούλα από μετάξι».
Στις 8:22 το πρωί ο Reichelt βρισκόταν στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ. Φόρεσε τη στολή του και… πήδηξε στο κενό. Το γεγονός παρακολουθούσαν 30 δημοσιογράφοι, δύο κινηματογραφιστές (ένας επάνω στον πύργο και ένας στο έδαφος), καθώς και αρκετός κόσμος.

Το αλεξίπτωτο «αγκάλιασε» το σώμα του σχεδόν αμέσως και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκείνος… κείτονταν στο έδαφος, πέφτοντας από ύψος 60 μέτρων και αφήνοντας πίσω του έναν κρατήρα βάθους 20 εκατοστών.

Το Popular Mechanics στο τεύχος που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1912 ανέφερε ότι «το σώμα του ήταν μια άμορφη μάζα, όταν το περισυνέλεξε η αστυνομία. Ήταν ήδη νεκρός όταν έφτασαν δίπλα του οι πρώτοι θεατές».

Η αυτοψία που έγινε αργότερα καθόρισε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά την πτώση!