Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Απο τι αποτελείται ένα Snow Park

Ένα snowpark αποτελείται από διαφορετικά obstacles, όπου μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες.











Η πρώτη είναι τα kickers ή αλλιώς άλματα, τα jibs (rails, boxes κτλ) και τέλος τα transitions (halfpipes, quarter, hips).

 Το κάθε snowpark έχει το δικό του χαρακτήρα ανάλογα με την τοποθεσία, την ποσότητα του χιονιού, την δημιουργικότητα του προσωπικού του (shapers) όπως και τις γνώσεις και δυνατότητες του κάθε χιονοδρομικού κέντρου.
 Πλέον στις μέρες μας αποτελεί βασικό «κομμάτι» του κάθε οργανωμένου χιονοδρομικού και παίζει βασικό ρόλο στην προσέλευση και ικανοποίηση του κοινού του.

Σε κάθε freestyle terrain, έτσι και στα snowpark, snowboarders και skiers είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα και να εξελίξουν τις ικανότητές τους.




Παρόλα αυτά, σε τέτοιες πίστες υπάρχουν κίνδυνοι τραυματισμού και έτσι το κάθε snowpark λειτουργεί σύμφωνα με κάποιους βασικούς κανόνες
• Αρχίστε από εύκολα και μικρά πράγματα.
• Αν είναι η πρώτη σας φορά σε snowpark, η πρώτη βόλτα θα πρέπει να είναι και η αναγνωριστική.
 

Καλό είναι να παρατηρήσετε τα «obstacles» του πάρκου, ποιες διαδρομές (lines) υπάρχουν, καθώς και πόση φόρα χρειάζεται το κάθε spot.
• Είναι καλή ιδέα να παρατηρείτε και να συμβουλεύεστε κάποιον έμπειρο αναβάτη ή μέλος του προσωπικού του πάρκου για κάθε σας απορία.
• Το κάθε obstacle, έχει και το δικό του line up (σειρά), που σημαίνει ότι ο κάθε rider, πρέπει να περιμένει την σειρά του και να σέβεται τους υπόλοιπους, ανεξάρτητα με το επίπεδό τους.
 

Όταν αισθάνεστε έτοιμοι να δοκιμάσετε και έχει έρθει η σειρά σας, ειδοποιείτε τους γύρω σας σηκώνοντας το χέρι και μπορείτε πλέον να ξεκινήσετε.
• Πριν τη κάθε σας προσέγγιση σε οποιαδήποτε obstacle, είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι κανένας άλλος αναβάτης δεν βρίσκετε στη προσγείωση ή στη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Το κάθε snowpark, έχει συγκεκριμένα σημεία όπου μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας, να ξεκουραστείτε, ή απλά να καθίσετε ως θεατής.
• ΠΟΤΕ δεν πρέπει να σταματάτε ή να κάθεστε για οποιαδήποτε λόγο στη διαδρομή ενός obstacle ή στις προσγειώσεις αυτών.
• Πολύ σημαντικό είναι να παρατηρείτε κάθε φορά τις συνθήκες του χιονιού και την κατάσταση του πάρκου, γιατί διαφέρει από μέρα σε μέρα.
• Καλό είναι να προμηθευτείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας, όπως για παράδειγμα κράνος.
 


Τέλος, πολύ σημαντικό είναι πάντα να αναγνωρίζεται το επίπεδό σας και να μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας. Σωστό είναι να πηγαίνετε βήμα-βήμα και πάντα με συναίσθηση του τι κάνετε. Σεβαστείτε το βουνό και τους γύρω σας.

Κείμενο: Δημ. Μανιάτης και Κων/νος Βαζαίος / skimag.gr