Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

H εμπειρία ενός Έλληνα Red Bull Romaniacs

Καθώς το στρώμα παχιάς λάσπης στεγνώνει επάνω στις λαβωμένες μοτοσυκλέτες των συμμετεχόντων, η δέκατη εκδοχή του Red Bull Romaniacs λαμβάνει τέλος, με μεγάλο νικητή, για τέταρτη φορά τον Graham Jarvis. Αλλά νικητές στον αγώνα αυτό είναι όλοι όσοι κατάφεραν μετά από αμέτρητους κόπους να περάσουν την γραμμή του τερματισμού. Κι ένας από αυτούς φέτος, είναι ο Γιάννης Μανιάτης.

“Έβλεπα συνεχώς καλύτερους τεχνικά αναβάτες από εμένα να παλεύουν και λίγο πριν την λιποθυμία, να παραδίδουν δυνάμεις, αλλά εγώ συνέχιζα. Ο αγώνας αυτός είναι, ίσως περισσότερο από κάθε τι άλλο, ένα σκληρό παιχνίδι του μυαλού”, δηλώνει ο Γιάννης Μανιάτης, εξουθενωμένος αλλά ευτυχής, λίγα μόλις λεπτά από την τεράστια επιτυχία του τερματισμού του στο Red Bull Romaniacs του 2013.







Ένας αγώνας extreme enduro rally, διάρκειας πέντε ημερών, στα Καρπάθια όρη, ο οποίος δοκιμάζει ακόμη και τα τελευταία ίχνη από την όποια ψυχική και σαφώς σωματική δύναμη σου έχουν απομείνει. Πραγματοποιώντας ένα όνειρο ετών, ο Γιάννης Μανιάτης, ο ορισμός του ιδιώτη αναβάτη, καταφέρνει αρχικά να βρεθεί στο Sibiu της Ρουμανίας, ώστε να πάρει εκκίνηση στον αγώνα που φέτος γιορτάζει τα δέκα χρόνια διοργάνωσής του. Και κάπου εκεί, ξεκινά το μαρτύριο.

Από τα επικίνδυνα τεχνητά εμπόδια του Προλόγου της πρώτης μέρας, ο Γιάννης πέφτει στην πραγματική μάχη του αγώνα στην πρώτη μέρα εκτός δρόμου, που αποδεικνύεται μία από τις πιο δύσκολες μέρες των αγώνων των τελευταίων ετών. Τα χιλιόμετρα περνούν πολύ αργά και αρκετά βασανιστικά, μέχρι που ο Γιάννης φτάνοντας στο πλέον δύσκολο σημείο του αγώνα, βλέπει εμπρός του ένα τεράστιο αριθμό συναθλητών του να έχουν σταματήσει περιμένοντας στην ουρά, ώστε ένας – ένας να περάσουν την αδύνατη ανηφόρα που ακολουθεί.







Χάνοντας πάνω από μία ώρα, ο Γιάννης παλεύει να συνεχίσει αλλά ξεπερνά το χρονικό όριο του αγώνα. Όμως λόγω της καθυστέρησης που δημιουργήθηκε, οι διοργανωτές θεωρούν ως τερματίσαντες για τη μέρα, όλους όσους έφτασαν στο σημείο. Κι έτσι ο Γιάννης έχει την ευκαιρία να συνεχίσει στον μακρύ δρόμο για τον τερματισμό. Μετά από την αδύνατη πρώτη μέρα, η δεύτερη είναι κάπως πιο εύκολη, και ο Γιάννης φτάνει στον χρόνο του στον εντυπωσιακό τερματισμό στην οροφή του εργοστασίου έξω από το χωριό Petrosani.





 

Αλλά η τρίτη μέρα εκτός δρόμου, στα συνηθισμένα πλαίσια του Red Bull Romaniacs, είναι άλλη μία δύσκολη μέρα, με την βροχή να μετατρέπει κάθε δύσκολη ανηφόρα με γρασίδι σε ένα απίστευτα γλιστερό πεδίο. Ο Γιάννης παλεύει, αλλά λίγο πριν τον τερματισμό ξεπερνά το χρονικό περιθώριο και δεν τερματίζει. Έτσι εξαντλεί το περιθώριο της μίας εγκατάλειψης και πρέπει την τέταρτη και τελευταία μέρα εκτός δρόμου του αγώνα, να τελειώσει την διαδρομή εντός χρόνου οπωσδήποτε, εάν θέλει να μείνει στο όνειρο του τερματισμού.

Η τελευταία μέρα είναι γεμάτη ύπουλα σημεία. Κομμάτια όπου πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα ώστε να αποφύγεις τα λάθη στον προσανατολισμό. Και ο Γιάννης, με το τεράστιο απόθεμα ψυχικής δύναμης που βρίσκει μέσα του, καταφέρνει λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι να περάσει την γραμμή του τερματισμού., ξεμένοντας από λόγια για να περιγράψει τα όσα είδε και έζησε τις τελευταίες πέντε μέρες. Έχει τερματίσει σε ένα από τα πιο σκληρά extreme enduro event στον κόσμο.